Hur gör jag min content marketing lönsam?

Content Marketing – ROI genom att inte fokusera på sig själv

De flesta företag använder content marketing i någon form, men inte alla finner det lönsamt. Orsakerna till det varierar från fall till fall naturligtvis. Varje företag måste också hitta sin unika mix samt tillämpning av content marketing som passar just deras verksamhet och förutsättningar. Det finns helt enkelt ingen gyllene nyckel som passar alla. Det finns dock en tydligt orsak till att mycket av den content marketing som produceras inte lyckas. 

Definition av Content Marketing

Content marketing, detta buzz-word som fått ett ofantligt uppsving senaste årtiondet. Från ha varit en självklarhet i form av bland annat kundberättelser, vidare till dot-com-mantrat “content is king” till att reklambyråer blev content-byråer, har content blivit ett begrepp som alla vill förknippas med. Men vad är egentligen content?

Några år efter sociala mediers intåg definierades content marketing till att omfatta all kommunikation i egna kanaler, enligt vissa. På senare år har en tydligare definition blivit mer vedertagen;

”Content marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action.”

Källa: Content Marketing Institute

Eller den svenska varianten:

”Content marketing är kommunikation och marknadsföring där avsändaren skapar och sprider redaktionellt innehåll som upplevs som intressant och relevant av målgruppen. Genom att erbjuda ett innehåll som mottagaren värdesätter kan avsändaren bygga sitt varumärke och inleda eller stärka relationer.”

Källa: Swedish Content Agencies 

Hur ska jag tänka när jag skapar content?

De senare definitionerna av Content Marketing lyfter tydligare fram den avgörande framgångsfaktorn, dvs att content behöver vara relevant för mottagaren på deras villkor och i linje med deras agenda. Perspektivet för kommunikationen behöver vara utifrån och in, inte inifrån och ut. 

Och här stöter du ofta på den första svårigheten med content marketing. Det är lätt att fastna och fokusera för mycket på vad ni som bolag vill få ut. Riktlinjen på content baseras på er egen agenda, era budskap och era mål. Det är viktigt att komma ihåg att Content Marketing är resultatorienterad och ska mätas utifrån ROI, men innehållet behöver alltid ha sin utgångspunkt i vad mottagaren upplever som relevant.

Vet du vad dina potentiella kunder är intresserade av? Vad upptar deras arbetsvardag och vad kan du bidra med på ett ärligt och transparent sätt? Genom att tillhandahålla problemlösande, inspirerande och utbildande material kan du både bygga förtroende och varumärke med ditt  content.

Det är också viktigt att du tar fram och arbetar efter en strategi som säkerställer att ditt content både är relevant för mottagaren och bidrar till verksamhetens försäljning. Din content strategi, som ligger till grund för ditt content blir därmed avgörande gör hur väl du lyckas med din Content Marketing. 

Mall för att skapa content som driver trafik och omvandlar dem till leads

Att vända på kommunikationsperspektivet och skapa innehåll som utgår från kundens perspektiv kan vara lite av en utmaning till en början. Denna mall kan vara en hjälp på vägen. Guiden/mallen är i form av en excel-fil.
Content

Hur skapar Content Marketing värde?

Förutom att du indirekt stärker ditt varumärke genom att faktiskt hjälpa kunderna genom hela deras köpprocess, skapar detta perspektiv ytterligare värden.

Genom att starta dialogen med kunderna tidigt i köpprocessen få du möjlighet att sätta agendan och stärka din egen säljprocess. Materialet och informationen du förser dem med snabbar upp deras egen process, och genom att hela tiden följa vilket material kunderna är intresserade av, får du indikationer på exakt  var i köpprocessen de befinner sig. Du får ett strukturerat sätt att bearbeta potentiella kunder på, vilket troligtvis gör att du får  tid över till att bearbeta fler kunder. Det skapar inte bara ett värde i ditt strukturkapital, och möjlighet att sälja mer, det skapar även ett större värde för ditt varumärke hos kunderna.  

Vill du ha hjälp med att komma igång med värdeskapande content?

Vi hjälper dig att reda ut vart i processen ni befinner er. Vi hjälper er att sätta en strategi och att planera ert content. Vet du inte var du ska börja? Kontakta oss. Vi erbjuder dig en kostnadsfri utvärdering där vi går igenom just era förutsättningar.

Har du tankar eller feedback? Hur arbetar du för att göra ditt content lönsamt idag?
Dela eller kommentera om du gillar innehållet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på whatsapp
WhatsApp

Kanske är du också intresserad av