Från snygga annonser till affärseffekt

Design, kommunikation och marknadsföring driver tillväxt

Marknadsföring, design, kommunikation kan tyckas subjektivt. Därför är det enkelt att ha en åsikt kring ordval, färg och bildval. Samtidigt är det ofta marknadsförarens vardag att argumentera koncept, utformning och kommunikation inom organisationen. Snyggt material i all ära, men om det inte leder till ett önskat beteende hos mottagaren är det bortkastade pengar. Se till att gå från snygg design till affärseffekt.

Här är ett par principer för att ta diskussionen från tyckande till tänkande.

1. Ha en tydlig varumärkesplattform

Marknadsföring, design och kommunikation är en vetenskap. Det finns mängder av studier på hur marknadskommunikation driver tillväxt och många gånger är en avgörande faktor i ett bolags framgång. Genom att ha en väl genomarbetad och förankrad varumärkesplattform kan du hämta argumenten ur ett gemensamt strategidokument. Här finns målgrupper, mål och position ofta beskrivet. I en varumärkesplattform kan du också definiera vilket uppdrag kommunikationen har och var den krokar i affären och affärsmålen. Kontakta oss om du behöver hjälp med din varumärkesplattform.

2. Koll på perspektiven

”Jag har en kompis som”, ”jag gillar inte färgen”, ”Det funkar inte”, ”Det är för dyrt”. Synpunkterna på design är många. Vilka argument måste du bemöta i din organisation? Marknadskommunikation uppmuntrar till tyckande. Både gällande hur och vad. Den som dock verkligen vill skapa bevisad affärseffekt behöver förhålla sig både till omvärld, rapporter och framför allt mätbara beteenden. Det är en föränderlig värld och det dyker ständigt upp nya metoder och data att förhålla sig till. Människan är dessutom komplex och därför är det bra att ha koll på perspektiven. Både analoga och digitala.

"Den som verkligen vill skapa bevisad affärseffekt behöver förhålla sig både till omvärld, rapporter och framför allt mätbara beteenden. Människan är komplex. Ha koll på perspektiven. Både analoga och digitala."

3. Förankra och samarbeta

Det är lätt att dras med i diskussioner om tycke och smak, rätt och fel väg. För att design och marknadskommunikation ska ge effekt är du beroende av input och samarbete från flera olika håll. Därför bör ni tillsammans definiera den effekt kommunikationen ska ha. Vilket beteende från målgruppen ger affärseffekt? Vad ska målgruppen tycka, tänka och känna för att skapa det beteendet? Hur påverkar vi dessa attityder? Lägg tid på att lyssna till flera i organisationen, samt att förankra nyttan av detta hos ledningen. Hög medvetenhet och delaktighet i vad kommunikationsinsatserna får för effekt och kostnad, skapar bättre förutsättning för konverterande insatser och långsiktigt varumärkesbyggande.

4. Gör en konverteringssnurra

Mät, följ upp, mät igen och följ upp igen. Det är ingen nyhet att det är här vi bevisar effekten av vår marknadskommunikation. Men vad ska man då mäta, hur ska man mäta det och hur ser man kostnaden och effekten på de beteenden som driver affären? Vi tycker att det är smart att samla allt i ett dashboard och en konverteringssnurra. Ha inte 5 olika rapporter som du ska försöka tolka tillsammans. Det är svårt och det är inte effektivt, alla blir saliga på sin tro och det bildas ofta öar kring allt från kanalstrategier, seo-strategier, kundresor, besökare, nyhetsbrev etc. 

I våra projekt lyfter vi in både analoga och digitala konverteringar, vi ser snabbt vilka konverteringar som bidrar till affären och vi har möjlighet att mäta beteenden innan vi har ett faktiskt resultat. Det är ett smidigt sätt att hantera data och mål, mäta affärseffekt och faktisk inte bara se vad en affär kostar, utan också vad det faktiskt kostar att förlora den.

Vår expertis ligger i att mäta trender och beteenden som får affärseffekt. Kontakta oss om du vill höra mer om vår modell, eller om du vill ha hjälp av oss att komma vidare.

Har du tankar eller feedback? Hur arbetar du själv med att skapa affärseffekt?
Dela eller kommentera om du gillar innehållet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på whatsapp
WhatsApp

Kanske är du också intresserad av