6 Enkla steg till en tydlig marknadsplan

Varför göra en marknadsplan?

En bra marknadsplan ger dig en helhetsbild över dagsläget och vart du vill komma med din marknadsföring. Den hjälper dig att prioritera rätt och du minimerar risken att missa något viktigt. Den är din karta. En viktig del av affärsplanen. En marknadsplan kan vara hur omfattande som helst, men den behöver inte vara avancerad, det viktigaste är att den är lätt att överskåda och ta till sig och att den innehåller det som är viktigt för ert företag. Här delar vi med oss av 6 enkla steg för att skapa en tydlig marknadsplan oavsett vilken bransch du verkar i.

Steg 1. Få koll på nuläget

Din nulägesanalys är en slags översikt kring flera väsentliga områden i företaget. Både interna och externa. För att göra det tydligt är det smart att använda sig av en SWOT-analys (strengths, weaknesses, opportunities, threats), en enklare konkurrentanalys samt en beskrivning av företagets identitet eller position. Detta ger en tydlig bild av ditt företag och ert erbjudande, samt skapar en bättre bild av vad ni behöver göra framåt. Identiteten kan vara avgörande för hur ni tas emot på marknaden. Är ni till exempel utforskande eller pålitliga. Kanske inspirerande eller kunniga. Att använda sig av arketyper för att beskriva identiteten underlättar riktningen, framför allt internt.

Genom att ha koll på konkurrenterna får du också en tydlig bild av vad som särskiljer er produkt eller tjänst. De flesta är väldigt pålästa idag och genom att förstå vilka skillnaderna mellan dig och konkurrenterna kan du påvisa hur din produkt eller tjänst skapar ett bättre värde. Visa varför de ska välja just dig. Det är otroligt viktigt att ha koll på marknaden för att kunna navigera rätt och enkelt i en omvärld som hela tiden förändras.

Steg 2. Sätt syfte och mål

Om du skriver ner syftet med marknadsföringen har du hälften vunnet i din marknadsplan. Vad vill du uppnå med marknadsföringen och vilka är dina långa och kortsiktiga mål? Vilket fokus har du när du säljer? Vad har ni för marknadsstrategi? Är det prisvärt? Kvalitet? Service? Utifrån företagets affärsplan, strategi och marknad kan du utforma målen. Vill du ha fler kunder, eller vill du att dina nuvarande kunder ska köpa mer? Kanske vill du skapa uppmärksamhet kring en viss fråga eller produkt.

Målen kan vara både lång- och kortsiktiga men det viktiga är att göra dem mätbara så att du enkelt kan följa upp när du nått dina mål, samt att du sätter mål som har affärseffekt. Då får du ett bra verktyg att argumentera med, både när ni pratar budget och sätter strategier. Sätt hellre få men tydliga mål eller processmått som vi också brukar kalla dem.

Steg 3. Vilken är målgruppen

Genom att göra en målgruppsanalys blir det tydligare för dig vad dina kunder vill ha och vilka du ska rikta dig mot. Då slipper du lägga resurser och pengar på de som inte är intresserade av ditt erbjudande. Efter nulägesanalysen och utifrån ditt syfte och mål bör du ha rätt bra koll på vilka personer du vill nå ut till med din marknadsföring. Ofta pratar man om personas inom marknadsföring, men det är en smaksak, det viktiga är att det är tydligt för er vilka ni ska rikta er till. Beskriv målgruppen så detaljerat du kan. All fakta är kanske inte relevant, men det blir tydligare för er om ni är så detaljerade som möjligt. Det kan handla om vart de bor, om det är en viss ålder eller kanske en roll (tex mamma, morfar, ekonomichef etc), om de är intresserade av teknik, vad som motiverar dem, hur ofta och vilken tid på året de genomför köp etc. Verkar du inom B2B är frågorna liknande men kan behöva kompletteras med fakta som företagsstorlek, bransch etc.

Vill man verkligen lära känna sin målgrupp och skapa sig insikter som är unika för just er har man mycket att vinna på att kartlägga kundresor genom djupintervjuer. Genom att prata direkt med kunderna får du stor kännedom kring var hinder och möjligheter finns för avslut utefter kundens köpresa. Rätt analys och agerande på insikterna kan ge ovärderliga konkurrensfördelar i såväl erbjudande som service.

Steg 4. Sätt aktiviteter och handlingsplan

Nu när du har grunderna i din marknadsplan är det dags att sätta en konkret handlingsplan med aktiviteter för att nå målen. Det är dags att sätta kanaler, budskap och innehåll. Idag finns nästintill oändliga möjligheter. Din målgrupp bör leda dig till vilka kanaler som är aktuella att använda. Tänk på var din målgrupp befinner sig. Är det B2B når du dem kanske främst genom till exempel LinkedIn och nyhetsbrev. Är det en yngre målgrupp kanske Instagram stories eller influensers är rätt väg att gå. På detta sätt finner du din kanal. Precis som omvärlden förändras mediekanalerna ständigt och det är svårt att veta vilka som fungerar bäst innan du testat. Var modig. Mät och utvärdera om kanalerna fungerar eller ej. Var inte rädd att ändra din handlingsplan.

I din marknadsplan bör din aktivitetsplan vara lite mer övergripande. Skriv ner målgrupp, kanalval och typ av innehåll. Till exempel kan du skriva ner att nyhetsbreven ska ha fokus på innovativa lösningar och i print ska ni förklara fördelarna med er produkt eller tjänst. Denna övergripande aktivitetsplan utgår du sedan från när du skapar din contentplan som är mer detaljerad och tidsatt.

Steg 5. Tidsätt och budgetera

För att dina aktiviteter och din handlingsplan faktiskt ska bli av är det viktigt att sätta datum. När ska aktiviteterna ske och hur ofta? Gör en realistisk plan. Bättre med få prioriterade saker som blir genomförda, än många som inte blir av alls. Se också till att du tidsätter och avsätter tid för din marknadsplan så du kan följa upp handlingsplanen löpande.

Många tycker att det är svårt att sätta en marknadsföringsbudget. Det kan det vara. Är du duktig på uppföljning och att mäta affärseffekt, blir det lättare och lättare. De flesta affärsverksamheter behöver marknadsföring för att de ska lyckas och utvecklas. Du bör aldrig sluta marknadsföra dig helt och målet är att nå konstadseffektivitet i marknadsföringen, optimera på bästa sätt och att aktiviteterna faktiskt får affärseffekt. Då får man också möjlighet att se vad det kostar att strunta i marknadsföringen.

Steg 6. Följ upp och utvärdera

Din marknadsplan är din karta. Därför är det viktigt att du mäter och följer upp så att den stämmer och säkerställer att det går som du vill. Annars är ändamålet för marknadsplanen förlorad. Om du får ett bra resultat, men inte följt planen, skriv om den. Om du följt planen, men inte fått ett bra resultat behöver du uppdatera planen. Det absolut bästa är om insikterna kommer tidigt, och inte när det är dags att göra en ny plan för kommande år. Att ha konkreta och mätbara mål eller processmått gör din marknadsplan enklare att följa upp. Här kan en konverteringssnurra där du mäter både digitala och analoga aktiviteter vara till stor hjälp. Här har ni möjlighet att bygga en kunskapsbank om hur ni når era uppsatta affärsmål framöver.

Har du tankar eller feedback? Hur tänker du själv kring marknadsplanen?
Dela eller kommentera om du gillar innehållet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på whatsapp
WhatsApp

Att skriva en marknadsplan är en del av flera delar i marknadskommunikationen.
Har du frågor om våra tjänster eller någon annan fundering som du vill bolla med oss?